Danmark har presentert sitt program for formannskapet i ministerrådet andre halvår. Deres motto er «A strong Europe in a changing world». Overordnet er det sikkerhet og grønn konkurransekraft som vektlegges.
Programmet åpner med å si at EU står overfor en ny internasjonal orden preget av usikkerhet, global strategisk og økonomisk rivalisering og økende konfliktnivå. EUs styrke er blant annet i europeisk enhet, et solid økonomisk fundament, stabile demokratier og sosialt balanserte samfunn. Denne styrken, mener Danmark, må videreutvikles og brukes til å fremme og forsvare både europeiske interesser og den internasjonale rettsorden.
Danmark legger fornyet vekt på det grønne skiftet og uttaler at det grønne skiftet er avgjørende for å bygge et tryggere og mer konkurransedyktig Europa. Innenfor transport er den grønne omstillingen nødvendig for å nå EUs klimamål, og Danmark vil prioritere klima i transportpolitikken.
Danmark har som mål å oppnå enighet i rådet om vekter og dimensjoner i veitransporten. For å få til dette må det utmeisles et kompromiss som tilfredsstiller interessene til flere av de store medlemslandene som tidligere ikke har kunnet stille seg bak en felles posisjon. Interessene spriker, og diskusjonen i rådsmøtet for transportministrene tidligere i juni (se forrige Samferdselsnytt)viser at det ikke vil være uproblematisk å forene dem.
Danmark ønsker også å oppnå enighet med parlamentet om CountEmmissionsEU og er beredt til å starte forhandlinger om planen for bærekraftige investeringer i transport når den fremmes. Formannskapet vil arbeide for en felles holdning i rådet til kjøretøykontrollpakken og sikre at regelverket gjenspeiler teknologisk utvikling og støtter utslippsreduksjon.
Når det gjelder eksterne forbindelser, vil det danske formannskapet prioritere forlengelse av veitransportavtalene med Ukraina og Moldova som utløper i slutten av året. Dette vil bli krevende forhandlinger under tidspress. Kommisjonen har enda ikke bedt om forhandlingsmandat fra rådet for å starte forhandlinger med Ukraina og Moldova. De har nok ønsket å utsette dette til etter det polske formannskapet. Spørsmålet om veifraktavtalene er svært sensitivt for flere av de østlige medlemsstatene. I Polen har dette sammen med spørsmål knyttet til landbruksimport fra Ukraina, skapt betydelige politiske utfordringer. Utfallet av presidentvalget der vil antakelig ikke gjøre arbeidet med en ny veifraktavtale enklere.
Formannskapet sier de vil arbeide for tydelige og transparente passasjerrettigheter for alle transportformer. Trilogforhandlingene med Europaparlamentet om kapasitetsfordeling på jernbane vil videreføres.
anmark vil også lede arbeidet med å samordne EUs posisjon før neste generalforsamling i FNs internasjonale luftfartsorganisasjon (ICAO) i 2025.