Nyhetsbrevet tar nå sommerferie og er tilbake som normalt mandag 18. august.
En god sommer ønskes fra alle på EU-delegasjonen!
Foto: Gavi/Alexander Doyle
Norge gir 10 milliarder kroner til global helse
Norge vil støtte med Gavi og Det globale fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria med 10 milliarder kroner for perioden 2026–2030. Det annonserte utviklingsminister Åsmund Aukrust da han deltok på den globale helsekonferansen til vaksinealliansen Gavi i Brussel forrige uke.
Vaksinasjon er et av våre beste og mest kostnadseffektive helsetiltak mot sykdom og tidlig død, og har avverget 154 millioner dødsfall de siste 50 årene. Av disse 101 millioner spedbarn.
– Vaksinasjon og sterke helsesystemer er avgjørende for å møte fremtidens helseutfordringer. Derfor gir Norge 10 milliarder kroner til Gavi og Det globale fondet. Vi forventer at de globale helseinstitusjonene samarbeider tettere og støtter bærekraftige helsesystemer, med eierskap og prioriteringer fra samarbeidslandene, sier utviklingsministeren.
Konferansen ble ledet av EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, Det europeiske råds president António Costa og Bill Gates. I Brussel hadde utviklingsministeren også møter med europakommisær for utviklingshjelp og beredskap Hadja Lahbib og europakommisær for Middelhavet Dubravka Šuica.
Norge ble tildelt den europeiske trafikksikkerhetsprisen for enestående fremgang innenfor veitrafikksikkerhet. Norge er landet i Europa med færrest drepte i forhold til innbyggertallet, og fikk pris for arbeidet med å redde liv i trafikken. Den uavhengige europeiske trafikksikkerhetsorganisasjonen European Transport Safety Council (ETSC) delte ut prisen under en konferanse på Norges hus forrige uke.
– Dette er en pris jeg vil tilegne alle aktørene som bidrar i det norske trafikksikkerhetsarbeidet. Et stort antall aktører på tvers av sektorer og forvaltningsnivåer, i tillegg til interesseorganisasjoner, har bidratt til at vi har oppnådd gode resultater over tid. Også trafikantene fortjener en stor del av æren, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.
Ministrene fra EFTA-landene samlet seg i Tromsø forrige uke til det årlige ministermøtet, ledet av næringsminister Cecilie Myrseth. På agendaen stod fremdrift og oppfølging av handelsavtaler med en rekke land.
Et styrket samarbeid med nye handelspartnere, særlig i Afrika og ASEAN-regionen, ble diskutert. I tillegg diskuterte ministrene temaer som bærekraft, digital økonomi og støtte til små og mellomstore bedrifter.
Betydningen av EØS-landene som en integrert del av det indre markedet ble understreket, samtidig som Sveits pågående forhandlinger med EU var et sentralt tema. Møtet inkluderte også dialog med EFTAs rådgivende organer, parlamentarikerkomité og konsultative komité.
Fast spalte: Hva jobber vi med på EU-delegasjonen?
Denne våren har vi snakket med nesten alle utsendte på Norges hus om jobben og fagfeltet deres. Sist ut er Norges ambassadør til EU, Anders Eide.
Han forteller om hvordan det er å være ambassadør i et Europa i endring.
– For 20 år siden var fokuset den store utvidelsen med ti nye medlemsland i EU. Det var vekst og fred, og alle pilene pekte i riktig retning. Nå ser verden helt annerledes ut, sier han.
Les hele intervjuet med ambassadøren her og les tidligere intervjuer med utsendingene her.
Norge vil gjennomføre EU-regler for redusert avskoging
Regjeringen har besluttet at Norge skal innlemme avskogingsforordningen i EØS-avtalen. For andre produkter med høy risiko for avskoging, som storfekjøtt og soya, skal regjeringen utrede nasjonale regler.
– Avskoging er et stort globalt problem, og å gjøre om skog til jordbruksarealer står for nesten 90 prosent av den globale avskogingen. Folk skal kunne være sikker på at produktene de kjøper ikke bidrar til avskoging av viktige områder for verdens natur og klima. Derfor vil regjeringen nå stille krav til produkter som har høy risiko for avskoging, som tømmer, kaffe og kakao, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
Spørsmål om nyhetsbrevet? Kontakt oss Ønsker du å abonnere på nyhetsbrevet? Klikk her
Du har tidligere registrert deg som abonnent av EU-delegasjonens nyhetsbrev. Navn og epost lagres og brukes utelukkende for dette formålet. Dersom du ikke lenger ønsker å abonnere på nyhetsbrevet kan du klikke her.