Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Joakim Øren, deltok på markeringen av Schengen-avtalens 40-årsjubileum i forbindelse med EUs justis- og innenriksrådet i Luxembourg forrige uke. Under rådsmøtet fremmet Øren norske posisjoner om yttergrensekontroll, bekjempelse av organisert kriminalitet og retur.
– Tett samarbeid med våre europeiske partnere er viktig for regjeringen. Schengen-samarbeidet gir oss en unik mulighet til å samarbeide om saker med betydning for den indre sikkerheten i Norge og resten av Schengen, sier Øren om møtet.
Under møtet var Norge også invitert til å delta i diskusjoner knyttet til flere tema som ikke er direkte Schengen-relevante, inkludert diskusjonene av strategien for indre sikkerhet.
På fredagens møte i EØS-komiteen ble 91 rettsakter innlemmet i EØS-avtalen.
EØS-komiteen (EEA Joint Committee) er ansvarlig for det løpende EØS-samarbeidet. Hovedoppgaven deres er å innlemme nye EU-rettsakter i EØS-avtalen.
Under møtet utvekslet EØS/EFTA-statene og EU også synspunkter på EUs strategi for det indre marked. Som medlemmer av det indre marked deler EØS/EFTA-landene EUs ambisjon om å styrke Europas økonomiske sikkerhet i hele EØS-området.
EØS/EFTA-landene har også nylig publisert en kommentar til EUs reviderte regelverk for offentlige anskaffelser.
Europaparlamentet møtes i Strasbourg mandag til torsdag denne uken for en ny plenumssesjon. Temaer som skal diskuteres inkluderer Europas sikkerhet i forkant av NATO-toppmøtet, situasjonen på Gaza og EUs forhold til Israel.
EUs elektrisitetsnett, EUs plan for ren industri, tiltak mot seksuelle overgrep og utnyttelse av barn og et nytt regelverk for dyrevelferd er også på agendaen.
Videre skal Schengen-samarbeidets 40-årsjubileum markeres. Under tirsdagens samling vil også Kong Abdullah II av Jordan også tale for parlamentet.
Hele sesjonen kan sees direkte og i opptak på Europaparlamentets nettside.
Fast spalte: Hva jobber vi med på EU-delegasjonen?
Camilla Nicklasson er spesialutsending for sikkerhets- og forsvarspolitikk ved EU-delegasjonen, utsendt fra Forsvarsdepartementet. Hun jobber med forsvar og sikkerhet, og dekker alt som går på myndighetsnivå på feltet.
– Norge er EUs tetteste partner på forsvarsfeltet. Det er etablert både i EUs forsvars- og sikkerhetsstrategi, Det strategiske kompass, og gjennom partnerskapsavtalen fra 28. mai 2024, sier Nicklasson.
Europeisk forsvarsevne har den siste tiden blitt dagsaktuelt som følge av invasjonen av Ukraina og den geopolitiske situasjonen i verden.
13. mai åpnet Europakommisjonen en høring om den kommende «Grids Package» på deres nettsider.
Energidepartementet ønsker å gjøre norske aktører oppmerksomme på høringen, som er åpen for deltakelse for alle. Det er mulig å sende høringsuttalelse direkte. Departementet mottar gjerne kopi av høringsinnspill fra norske aktører, og vil ta mottatte innspill med seg i det videre arbeidet med oppfølging av forslaget.
I forrige ukes nyhetsbrev spurte vi om hvilket land som er den største mottakeren av EØS-midler? A) Polen, B) Romania, eller C) Bulgaria. Riktig svar er A.
Spørsmål om nyhetsbrevet? Kontakt oss Ønsker du å abonnere på nyhetsbrevet? Klikk her
Du har tidligere registrert deg som abonnent av EU-delegasjonens nyhetsbrev. Navn og epost lagres og brukes utelukkende for dette formålet. Dersom du ikke lenger ønsker å abonnere på nyhetsbrevet kan du klikke her.