Norsk nærings- og handelssamarbeid på agendaen i Brussel
EUs nærings- og handelspolitikk er i endring. Endringene i EU påvirker også i stor grad norsk næringsliv og verdiskaping. Dette er noe av bakgrunnen for at næringsminister Cecilie Myrseth besøkte Brussel i forrige uke. Under besøket var hun i møte med eksekutiv visepresident i Europakommisjonen, Teresa Ribera, kommissær Maroš Šefčovič og kommissær Andrius Kubilius. I møtene diskuterte de blant annet viktigheten av å ivareta og styrke det indre markedet i en tid med økt proteksjonisme og store omveltninger.
- Møtene jeg har hatt med mine kolleger i Brussel viser bredden i det nære samarbeidet vi har med EU, fra grønn industriutvikling til forsvarsindustri og romvirksomhet. Norge har vært del av det indre marked i over 30 år og våre verdikjeder er tett integrert, sa næringsminister Myrseth.
Norsk og europeisk økonomi er tett sammenvevd, og mange norske arbeidsplasser er direkte avhengige av eksport til Europa. Endringer i globale handelsmønstre vil ha stor innvirkning på norske bedrifter, og norske aktører jobber aktivt og strategisk sammen for å ivareta norske interesser.
Avslutningsvis deltok næringsministeren torsdag kveld i engasjerende samtaler, samt en paneldebatt med norske aktører i Brussel. Temaet for arrangementet var hovedutfordringene Europa står overfor og hvordan samarbeidet med EU kan styrkes i en urolig tid.
Fast spalte: hva jobber vi med på EU-delegasjonen?
Jannicke Witsø er ambassaderåd ved EU-delegasjonen og er utsendt fra Utenriksdepartementet. Hun arbeider blant annet med å fremme grønn omstilling knyttet til politikk, næringsliv og samfunn. Et av ansvarsområdene hennes er oppfølgingen av den grønne alliansen mellom Norge og EU. Jannicke inngår også i EØS-teamet på EU-delegasjonen, og har ansvar for koordinering av Team Norway og fellesfremstøt med norske aktører i Brussel.
-Det er nesten en litt for spennende tid å være i Brussel. Det er særlig viktig å formidle og rapportere hjem om hvordan utviklingen påvirker norske interesser. EØS-samarbeidet er også i kontinuerlig endring, og grønn omstilling spiller en stadig større rolle.
Fredag i forrige uke ble det avholdt møte i EØS-komiteen i Brussel.
EØS-komiteen (EEA Joint Committee) er ansvarlig for det løpende EØS-samarbeidet. EØS-komiteens hovedoppgave er å treffe beslutninger om å innlemme nye EU-rettsakter i EØS-avtalen. Komiteen møtes normalt åtte ganger i året i Brussel.
Under fredagens EØS-komitémøte ble 79 nye rettsakter innlemmet i EØS-avtalen. Av disse omhandlet 28 finansielle tjenester, et område hvor EU vedtar en rekke nye regelverk hvert år for å regulere nye aspekter eller endre eksisterende regler. EØS/EFTA-statene og samarbeider tett for å legge til rette for innlemmelse av nye rettsakter.
Norges delegasjon til EU søker nå to studentpraktikanter for høstsemesteret.
Et praktikantopphold ved Norges største utenriksstasjon vil gi et unikt innblikk i hvordan vi arbeider i Brussel, samt en mulighet til å lære mer om EU og Norges samarbeid med EU. Praktikantene vil være tilknyttet EU-delegasjonens kommunikasjonsteam. Det innebærer oppgaver knyttet opp mot kommunikasjon om Norges samarbeid med EU,
Det legges vekt på kjennskap og interesse om EU. I tillegg til ferdigheter innenfor kommunikasjon.
Er du vår neste studentpraktikant, eller kjenner du noen som er interessert? Søknadsfrist er i dag.
Europaparlamentet avholdt årets tredje plenumssesjon
Europaparlamentet avholdt en plenumssesjon i Strasbourg fra 10. til 13. mars. Parlamentet markerte den internasjonale kvinnedagen med en egen debatt om det nye veikartet for kvinners rettigheter. Sesjonen var ellers dominert av forsvars- og sikkerhetsspørsmål og konkurransekraft. Parlamentet vedtok offensive innspill til den kommende hvitboken om fremtidens europeiske forsvar og en ny resolusjon om å videreføre støtten til Ukraina.
Videre diskuterte representantene nye lovforslag, blant annet knyttet til retur av tredjelandsborgere uten oppholdstillatelse og den såkalte "Critical Medicines Act." EUs avhengighet av russisk gass var også tema. I tillegg var økonomisk styring (det europeiske semester) også på dagsorden.
I forrige ukes quiz spurte vi om hvilket av følgende EU-land som har ikke innført Euro som valuta? A) Kypros,B) Tsjekkia, eller C) Slovakia Riktig svar er B.
Spørsmål om nyhetsbrevet? Kontakt oss Ønsker du å abonnere på nyhetsbrevet? Klikk her
Du har tidligere registrert deg som abonnent av EU-delegasjonens nyhetsbrev. Navn og epost lagres og brukes utelukkende for dette formålet. Dersom du ikke lenger ønsker å abonnere på nyhetsbrevet kan du klikke her.