Onsdag i forrige uke ble Von der Leyens foreslåtte kommisærer til Europakommisjonen stemt gjennom av Europaparlamentet under en pleumssesjon i Strasbourg. Kommisjonskollegiet måtte godkjennes av Europaparlamentet i sin helhet. I avstemmningen stemte 370 parlamentarikerer for, 282 mot, og 36 stemte blankt. Europakommisærene tiltrådte i sine stillinger 1. desember.
Ledelsen av Europakommisjonen består av 26 europakommissærer og én kommisjonspresident. Hvert medlemsland har rett på én europakommissær, som tildeles en portefølje av kommisjonspresidenten. Oversikten over de nye europakommisærene med sine respektive porteføljer finnes her.
Norge, EU og Storbritannia signerte i dag en trepartsavtale om kvotefastsettelse og forvaltning av fellesbestandene i Nordsjøen. Etter to forhandlingsrunder ble det enighet om kvoter for blant annet torsk og nordsjøsild samt oppfølging av rapporten fra arbeidsgruppen for å bedre kontroll, og forvaltning av bestandene.
- Jeg er fornøyd med at vi har blitt enige om en fiskeriavtale med EU og Storbritannia. Avtalen vi nå har inngått betyr at vi er enige om kvoter for bestander vi forvalter sammen i Nordsjøen og er viktig for alle tre partene. Avtalen bidrar til en bærekraftig forvaltning, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.
– Norges støtte til Ukraina står fast. Vi forlenger støtten ut 2030, og neste år skal støtten være på minst 35 milliarder kroner. Det er viktig for Ukraina at støtten går over flere år, og at det er tverrpolitisk enighet om den. Det ukrainske folk skal vite at Norges støtte vil fortsette. Jeg vil takke partiene på Stortinget for godt samarbeid, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
Landbruks- og matdepartementet vil etablere et EØS-forum for landbruk og mat. Bakgrunnen er at Norges Bondelag, Norges Skogeierforbund og Norskog har foreslått å opprette et EØS-forum.
EØS-forumet skal bygges opp av berørte nærings- og interesseorganisasjoner, forvaltning og forskningsaktører. Alle berørte aktører vil bli invitert inn. Møtene skal omfatte dialog og informasjon om overordnet politikk og regelverksutvikling i EU, og mer spissede møter som går dypere inn i nye regelverksforslag.
Norske forskere og bedrifter er på 8. plass av totalt 140 land når det gjelder å hente penger fra verdens største forskings- og innovasjonsprogram, Horisont Europa. Målt i forskerårsverk er Norge det landet som har konkurrert seg til mest midler fra EU.
Søknader med norsk deltakelse får oftere tilslag enn snittet for alle søknadene som kommer inn til Horisont Europa. Det er norske deltakere i 1 404 godkjendte prosjekt. Det er nesten ti prosent av alle prosjekter som har fått midler.
I forrige ukes quiz spurte vi hvilket land som tar over formannskapsrollen i rådet for Den europeiske union i første halvdel av 2025 A) Polen, B) Ungarn, eller C) Danmark, riktig svar er A.
Spørsmål om nyhetsbrevet? Kontakt oss
Ønsker du å abonnere på nyhetsbrevet? Klikk her
Du har tidligere registrert deg som abonnent av EU-delegasjonens nyhetsbrev. Navn og epost lagres og brukes utelukkende for dette formålet. Dersom du ikke lenger ønsker å abonnere på nyhetsbrevet kan du klikke her.